Kippen van Rondeel Barneveld

Nieuwsbrief maart

Date

Landelijke jongerendag Pluimveehouderij

Op 14 mei 2025 wordt de Landelijke Jongerendag Pluimveehouderij op Het Zendstation in Lopikerkapel georganiseerd. Een inspirerende dag vol met kennissessies, workshops en ontmoetingen. De jongerendag is voor alle jongeren van 16 tot 35 jaar met een raakvlak in de pluimveehouderij.  Ben jij erbij 14 mei? Schrijf je in via kennismakelaarpluimveehouderij.nl/jongerendag.

Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door NAJK, Nepluvi, WPSA, Colland Arbeidsmarkt, LTO Nederland en Poultry Expertise Centre.

 

Pluimveecursussen

Begin februari vond de kick-off bijeenkomst plaats van het Dutch Poultry Training Program. Tijdens deze bijeenkomst werden de behoeften en bereidheid vanuit de sector om actief bij te dragen in kaart gebracht. Hieruit kwam onder andere naar voren:

  • Het opleiden van nieuwe medewerkers in de pluimveesector, zowel Nederlandstalig als Engelstalig.
  • Het versterken van de internationale marktpositie van de sector, door Nederlandse pluimveekennis onder de aandacht te brengen bij internationale klanten.
  • Het aanbieden en aanvullen van pluimveekennis aan studenten in de eerste jaren van de opleiding, op alle niveaus, om zo meer enthousiasme te genereren voor de pluimveesector.

De komende maanden worden bedrijven benaderd voor de input bij de ontwikkelingen van de modules. In samenwerking met het bedrijfsleven en Aeres Training Centre Barneveld zal de inhoud van de modules en excursies vormgegeven worden. Daarnaast wordt er samen met MBO-HBO-WO onderwijsinstellingen gezocht naar mogelijkheden om pluimveeonderwijs meer in het bestaande lesprogramma te integreren.

Het programma wordt gecoördineerd door Teun van den Braak van Hendrix Genetics en Janne van Rooij van PEC en het Dutch Poultry Centre ondersteunt het initiatief en zal het actief promoten in binnen- en buitenland.

Bedrijvenmeetnetwerk

Op 20 februari jl. gaf Anne-Jo Smits, businessmanager van PEC, een presentatie over het belang van meten in stallen. Dat deed zij namens het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij op de voorjaarsbijeenkomst van Boer aan het Roer ’en doorrrr’.  Samen met kalverhouder Reinand Jansen, werd zij geïnterviewd door Marcel Wijnen over het Bedrijvenmeetnetwerk. Er werd besproken wat er in onze regio al gebeurt, én wat er nog nodig is om verder te komen.

Dezelfde dag sprak Anne-Jo ‘s avonds in Limburg bij vanBuiten adviseurs, op uitnodiging van een studieclub van opfokkers en leghennenhouders. Met een groep van ongeveer 30 pluimveeveehouders ging het gesprek over emissiereductie, continu meten en de rol van doelvoorschriften in vergunningen. 

Meten is weten, maar vooral: meten is leren en verbeteren. Het was waardevol om hierover in gesprek te gaan met zoveel enthousiaste ondernemers!

MIT: Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren

Voor het stimuleren van innovaties bij het MKB is de MKB -Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT), module haalbaarheid, beschikbaar. Deze subsidie kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld:

  • Marktverkenning voor een nieuw product: het analyseren van de potentiële vraag en marktontwikkelingen.
  • Concurrentieanalyse: het beoordelen van concurrenten en hun positie in de markt.
  • Inventariseren van mogelijke samenwerkingspartners: het zoeken naar bedrijven of instellingen die kunnen bijdragen aan de innovatie.

De voorwaarden verschillen per provincie en zijn te raadplegen via onderstaande link.

Klik hier voor meer informatie : https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/mit