Special Insect Experience Centre

Date

Deze nieuwsbrief staat in het teken van insecten. In het Insect Experience Centre, onderdeel van het Poultry Expertise Centre (PEC), krijgen innovaties de kans om zich te ontwikkelen met daarbij een directe link naar het onderwijs door inzet van studenten.

Praktijkdag Insectenkweek 

Afgelopen periode heeft het PEC een praktijkdag insectenkweek voor jongeren georganiseerd. Het PEC speelt hiermee in op de grote interesse voor insectenkweek, met name bij jongeren. Aan meer dan 70 geïnteresseerde jongeren werd er verteld over de knelpunten, uitdagingen en kansen van de insectensector. In het middagdeel waren er rondleidingen door het Insect Experience Centre en waren er verschillende workshops, bijvoorbeeld: Hoe start je je eigen meelwormenkweek. Bekijk hier de presentaties

(Inter-)nationale aandacht

Op 22 mei bracht de burgemeester van Barneveld samen met de landelijke voorzitter LTO en een aantal bestuurders uit de regio een bezoek aan het PEC. Tijdens dit bezoek namen ze ook een kijkje bij het Insect Experience Centre. Er werd over de toekomst van de insectenkweek gesproken, waarbij onder ander de knelpunten in de huidige wetgeving aan bod kwamen. Dit is een van de redenen waardoor insecteneiwit een relatief dure grondstof blijft.
Ook buitenlandse bezoekers weten PEC en het Insect Experience Centre te vinden. Delegaties uit bijvoorbeeld Tajikistan, Servië en Iran, organisaties en bedrijven en natuurlijk studenten en cursisten uit voornamelijk Afrika en Azië.

 

Introductie Filmpje Shared Facility

Het Insect Experience Centre is een shared faclity. Bekijk hier onze nieuwe filmpje over de shared facility van het IEC met het bandenkweeksysteem voor zwarte soldaatvliegen! Het filmpje is te bekijken via deze link.

Zwart soldaatvliegen

Zwarte soldaatvliegkweek op bandensysteem

Het Poultry Expertise Centre heeft bijgedragen aan een webinar over insectenteelt bij de lancering van de wiki insectenteelt op groenkennisnet.

Stage & onderzoek

Vanwege de open uitstraling en de bereidheid om kennis te delen is het Insect Experience Centre een unieke locatie. Mede door alle faciliteiten van het Aeres is het een uitstekende stageplek voor mbo, hbo én wo-studenten. Het afgelopen halfjaar hebben drie studenten hun (afstudeer)stage succesvol afgerond. Chhetri Shekhar uit Bhutan (WUR) heeft een risico-inventarisatie op gebied hygiëne en veiligheid uitgevoerd, Rutger Lindijer heeft tijdens zijn wo-stage (WUR) het kweeksysteem technisch naar een hoger niveau gebracht en Nathan van der Voort (Aeres MBO Barneveld) heeft zich ontwikkeld tot een expert op het gebied van insectenkweek. Ben jij student en geïnteresseerd? Mail naar p.vande.beek@aeres.nl en wie weet heten we je welkom in ons gezellige team!

De kippen zien ze vliegen

Vanuit het project ‘de kippen zien ze vliegen’, dat in mei 2021 startte op de campus van Aeres MBO Barneveld, is middels een kweekunit in een zeecontainer voor de kweek van huisvlieglarven gestart met de kweek van huisvlieglarven als kippenvoer. Momenteel worden de vliegen gekweekt om de maximale eiproductie te realiseren. Het kweeksysteem is een demo- en onderzoeksunit waaruit een volgende versie ontwikkeld wordt.