De lunchsessie heet het Barnevelds Twaalfuurtje. De bijeenkomst is ook bedoeld - aldus de gemeente - ‘om te laten weten hoeveel waarde de gemeente hecht aan een goede band met de sector’. Vorig jaar was de eerste sessie in Kootwijkerbroek.
Gemeentebestuur houdt jaarlijks lunchsessie met boeren: ‘Het zijn onduidelijke tijden’
DateHet Barneveldse gemeentebestuur en de lokale agrarische sector houden voortaan jaarlijks een lunchsessie, om bij te praten over de laatste stand van zaken in het landelijk gebied. Afgelopen vrijdag gebeurde dit voor de tweede keer, dit keer in Stroe.
In zijn welkomstwoord, vrijdag, zei burgemeester Jacco van der Tak dat de huidige tijden voor het landelijk gebied ‘onduidelijk’ zijn. ,,De belangen zijn groot op het gebied van landbouw, woningbouw en natuur”, zei hij. ,,We hebben een nieuw kabinet en een nieuwe minister van Landbouw. Maar op dit moment kan niemand nog duiden wat dat gaat betekenen voor het perspectief van de boeren. Het is belangrijk dat we met elkaar in gesprek blijven en elkaar blijven zien als deel van de oplossing, niet van het probleem.”
Fijnstof
Projectleider Anne-Jo Smits van het Praktijkcentrum Emissievrije Veehouderij gaf een overzicht van mogelijkheden om de fijnstofuitstoot terug te brengen. Haar bijdrage werd gevolgd door Joop van Veelen, lid van de werkgroep Boer en Natuur in Balans van de Doendenkers; het initiatief van Barnevelders dat gezamenlijk de dialoog aan gaat over onderwerpen die de gemeente aangaan. Van Veelen vertelde over de gesprekken die de werkgroep voert met vertegenwoordigers van de sector.
Tenslotte praatte wethouder Bennie Wijnne de aanwezigen bij over de ruimte die de gemeente Barneveld heeft om de agrarische sector waar mogelijk te steunen. Hij vertelde over de nieuwe regels (het ‘toetsingskader’) op basis waarvan duidelijk moet worden wat agrariërs met hun land kunnen doen bij bedrijfsbeëindiging.
Ondernemingsplan
Ook kwam de samenwerking met de gemeente Ede en de landelijke overheid aan de orde. Zo vertelde de wethouder over de proef met het ondernemingsplan. Boeren die ideeën hebben om stikstof te reduceren en een positieve bijdrage aan natuur, water of klimaat kunnen leveren, komen in aanmerking voor een financiële bijdrage voor het maken van een toekomstbestendig ondernemingsplan. De lunch sloot de bijeenkomst in dorpshuis De Hofstee in Stroe af.
Bron: Barneveldsekrant