Eieren

We doen het geweldig!

Om maar met de deur in huis te vallen: de Nederlandse toeleverende pluimvee-industrie doet het geweldig! Dat merkte ik vorige week nog weer, toen ik rondliep op de VIV Europe en de succesverhalen me om de oren vlogen. Maar je ziet het ook met een snelle blik op de cijfers: de sector draagt voor meer dan 10 miljard euro bij aan de Nederlandse economie en is bovendien buitengewoon innoverend.

Maar waarom komt de boodschap niet goed over? Er wordt altijd maar kritiek geleverd op de pluimveesector, maar die kritiek klopt meestal domweg niet. Ze jokken wat af. Biologische voeding gezonder? Onzin. De productie niet duurzaam? Kip is een relatief goedkoop product met juist een lage footprint én er gaat bij de processen veel aandacht uit naar het welzijn van de dieren. In milieu-opzicht doen wij het erg goed.

Het is ergens onze eigen schuld. Kennelijk zijn we niet transparant genoeg, daar moeten we iets aan doen. We komen ook te weinig in het verweer. We mogen ons best wel beseffen wat we in handen hebben. Schreeuw het van de daken! Als ik in het buitenland ben, word ik altijd aangesproken op Nederlandse innovaties. Neem een Moba, dat 80% van de eiersorteermarkt in handen heeft vanwege machines die zeer veel eieren per uur sorteren op grootte en kwaliteit, de bloed- en vleesstipjes eruit halen en bacteriën met speciale lampen verwijderen.

Maar kijk ook naar Marel Stork en Meyn: zij zijn samen goed voor 70% van de wereldwijde vleesprocessing. Of Pas Reform en HatchTech, zij vertegenwoordigen samen een kleine 40% van de broedmachinewereld. En een superslimme innovatie als de rondeelstal: ook van Nederlandse bodem. Zo’n verhaal gaat de hele wereld over. Wij lopen voor op iedereen, dat is iets om heel erg trots op te zijn!

Daarom is het des te belangrijker dat we het imago veranderen. Laatst was ik bij een lezing van kunstenaar Henk Westhoek. Hij had fotomateriaal verzameld van de intensieve landbouw en stond aanvankelijk sceptisch tegenover de sector. Bij de expositie sprak hij me aan: “Jullie doen het wél goed”. Hij had nooit door hoe vooruitstrevend het eraan toegaat. Daar ligt onze uitdaging. En daarom ben ik ook zo blij dat het Poultry Expertise Centre actief deze handschoen oppakt.

Dr. Piet Simons, Voormalig president World's Poultry Science Association en ambassadeur Dutch Poultry Centre